koeficijent volumnog toplinskoga širenja (toplinska širivost) (znak αV), fizikalna veličina koja opisuje toplinsko širenje, tj. promjenu volumena ΔV ovisnu o vrsti tvari od koje je načinjeno neko tijelo volumena V0 pri promjeni temperature ΔT, uz stalan tlak p. Definiran je jednadžbom:
i za manje promjene volumena povezan s koeficijentom linearnog toplinskoga širenja αl izrazom αV ≈ 3αl.
Koeficijent volumnog toplinskoga širenja ovisi i o temperaturi tvari, npr. koeficijent volumnog toplinskoga širenja vode u području od 0 °C do 4 °C negativan je jer se voda zagrijavanjem od 0 °C do 4 °C skuplja (→ anomalija vode). Koeficijent volumnog toplinskoga širenja za sve idealne plinove iznosi αV = 1/(273,15 K). Mjerna je jedinica koeficijenta volumnog toplinskoga širenja recipročni kelvin (K–1).
Vrijednosti koeficijenta volumnog toplinskoga širenja na temperaturi 20 °C za različite tvari: