koeficijent volumnog toplinskoga širenja (toplinska širivost) (znak αV), fizikalna veličina koja opisuje toplinsko širenje, tj. promjenu volumena ΔV nekoga tijela volumena V0 ovisno o vrsti tvari od koje je načinjeno, pri promjeni temperature ΔT, uz stalan tlak p. Definiran je jednadžbom:
i za manje promjene volumena povezan s koeficijentom linearnog toplinskoga širenja αl izrazom αV ≈ 3αl.
Vrijednost koeficijenta volumnog toplinskoga širenja ovisi i o temperaturi tvari, npr. za vodu je pozitivna osim u temperaturnom području od 0 °C do 4 °C kad je negativna jer se voda zagrijavanjem od 0 °C do 4 °C skuplja (→ anomalija vode). Koeficijent volumnog toplinskoga širenja za sve idealne plinove iznosi αV = 1/(273,15 K). Mjerna je jedinica koeficijenta volumnog toplinskoga širenja jest recipročni kelvin (K–1).
Vrijednosti koeficijenta volumnog toplinskoga širenja na temperaturi 20 °C za različite tvari: