koeficijent volumnog toplinskoga širenja

koeficijent volumnog toplinskoga širenja (toplinska širivost) (znak αV), fizikalna veličina koja opisuje toplinsko širenje, tj. promjenu volumena ΔV ovisnu o vrsti tvari od koje je načinjeno neko tijelo volumena V0 pri promjeni temperature ΔT, uz stalan tlak p. Definiran je jednadžbom:

koeficijent volumnog toplinskoga sirenja.jpg i za manje promjene volumena povezan s koeficijentom linearnog toplinskoga širenja αl izrazom αV ≈ 3αl.

Koeficijent volumnog toplinskoga širenja ovisi i o temperaturi tvari, npr. koeficijent volumnog toplinskoga širenja vode u području od 0 °C do 4 °C negativan je jer se voda zagrijavanjem od 0 °C do 4 °C skuplja (→ anomalija vode). Koeficijent volumnog toplinskoga širenja za sve idealne plinove iznosi αV = 1/(273,15 K). Mjerna je jedinica koeficijenta volumnog toplinskoga širenja recipročni kelvin (K–1).

Vrijednosti koeficijenta volumnog toplinskoga širenja na temperaturi 20 °C za različite tvari:

tvar koeficijent volumnog toplinskoga širenja αV/10–6 K–1
aluminij 69
bakar 51
beton 36
mjed 57
olovo 87
srebro 54
zlato 42
željezo 35,4
   
alkohol 1100
benzin 950
glicerol 485
voda 207
živa 181

Citiranje:
koeficijent volumnog toplinskoga širenja. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 22. 1. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=70353>.