struka(e):
ilustracija
SPIRALA, Cornuova
ilustracija
SPIRALA, hiperbolička

spirala (prema srednjovj. lat. spiralis: savijen, od lat. spira < grč. σπεῖρα: navoj, zavoj).

1. Ravninska transcendentna krivulja, koja beskonačno mnogo puta obilazi oko neke fiksne točke, tzv. asimptotske točke te spirale, neograničeno joj se približavajući, odnosno neograničeno se od nje udaljujući. Za analitički prikaz spirale pogodan je polarni koordinatni sustav, kojemu je pol u njezinoj asimptotskoj točki. Za spiralu r = r (φ) tada su karakteristična svojstva r (φ + 2π) < r (φ), odnosno r (φ + 2π) > r (φ) za svako φ i r (φ) → 0, odnosno r (φ) → , za φ → . Od posebnih vrsta spirala najvažnije su: Arhimedova spirala r = ; hiperbolina spirala = a s dvjema zrcalno simetričnim granama i s jednom asimptotom paralelnom s osi x na udaljenosti a; logaritamska spirala, koja radijvektore svih svojih točaka siječe pod istim kutom; Cornuova spirala (ili klotoida) s dvjema asimptotskim točkama, koja nalazi primjenu u fizici i tehnici, te evolventa kružnice.

Spiralama se nazivaju i neke prostorne krivulje, kao npr. konusna i cilindrična spirala (→ zavojnica), definirane zahtjevom da pod istim kutom sijeku sve izvodnice neke konusne, odnosno cilindrične plohe.

2. Razgovorni naziv za intrauterin uložak. (→ kontracepcija)

Citiranje:

spirala. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/spirala>.